HET VERHAAL VAN MAAKWERKPLAATS#3

22 t/m 26 augustus 2016, Amsterdam

In onze derde maakwerkplaats waren we nieuwsgierig of we de anatomie van de mens in een creatief jasje konden steken. En of we dan, als bonus, ook nog iets zouden leren over ons lichaam. Nou, dat is gelukt!

De brief met de voorbereidende opdracht luidde alsvolgt:

1 – Ga op zoek naar een naam van een spier in je lichaam. De naam mag zowel de Latijnse naam zijn als de Nederlandse. Probeer zoveel mogelijk over deze spier te weten te komen. Schrijf dit op en neem mee naar de mwp!
2 – Meegestuurd zijn “De vijf houdingstypen” uit het boek Anatomie en Blessurepreventie van Ted Willemsen. Lees dit door en ga dan in het dagelijks leven op zoek naar deze houdingstypen bij de mensen die je tegenkomt op straat en/of familie en vrienden. Bestudeer goed hoe deze mensen lopen en kijk of je deze loop kunt kopiëren.

Zo gingen we aan de slag met het maken van verschillende spelscenes. Allerlei genres kwamen voorbij: romantiek, musical, coming of age, en niet te vergeten het horror-genre…  Het was mooi weer dus we hebben uiteindelijk besoten om de voorstelling buiten te laten plaatsvinden.

Shakespier

” Zijt gij bewust van het feit dat ons spierenstelsel ons alles toelaat en dat wij zonder deze hopeloos en bewegingsloos een ander wezen zouden zijn?
Zonder spierenstelsel kunt gij niet aanschuiven, niet rijken, niet vasthouden, niet liefkozen en niet beminnen.

To spier or not to spier, dat is de vraag die we eigenlijk zouden moeten stellen.
Shakespier has spoken.”

- Fenna

Shakespier van de dans

BEELD VAN MAAKWERKPLAATS#3

Video’s van onze derde maakwerkplaats volgen nog. Maar hier alvast wat ander beeld…

Foto’s van onze derde maakwerkplaats

These pictures were made by Roswitha. Check out haar website!

DE DOCENTEN VAN MAAKWERKPLAATS#3

Dian Knigge-IJkhout

Danser, docent en theatermaker

mwp_dian_headshotSinds 1996 professioneel werkzaam in de kunsten. Kernwoorden: bevlogen, vocaal, eigenzinnig, innovatief, fantasierijk. Dian’s werk herken je aan: theatraliteit, eigenzinnigheid, humor en stem.

Werk: (docent) AHK 5 O’Clock, NBA, Stadsschouwburg Amsterdam, Kleinkunstopleiding Selma Susanna. (performer) Gaudi, Schöne und das Biest, Fosse, Dimovi

Dian is het brein achter de maakwerkplaats. Het idee van de maakwerkplaats is in 2015 geboren vanuit de behoefte een plek te creëren waar plaats is voor creativiteit en eigen inbreng en waar gewerkt kan worden met meerdere uitingsvormen binnen de kunst, zoals daar zijn: dans, theater en stem.

Extra info

Naast haar danscarriere is Dian in 2011 ook afgestudeerd als sportmasseur.

Dian heeft ook een eigen website dianijkhout.nl

Iva Lešić

Docent Werelddans en fysiotherapeut

mwp_iva_headshotSinds 1999 professioneel werkzaam in de kunsten als danseres, dansdocent en choreograaf. Kernwoorden: paraat, vurig, moeder-overste, kunstzinnig, helder. Iva’s werk herken je aan: plezier, vakmanschap, energie, ritme, puurheid.

Werk: Internationaal Danstheater, Nationale Balletacademie, Fysiotherapie Keizersgracht.

Iva zal samen met Dian de workshop van maakwerkplaats#3 begeleiden. In mwp#3 gaan we onderzoeken hoe we anatomie, en kennis over het menselijk lichaam, in een creatief jasje kunnen stoppen.

Extra info

Iva is in 2014 afgestudeerd als fysiotherapeut en zal ons in mwp#3 heel veel kunnen leren over het menselijk lichaam, en specifiek over het lichaam van de danser.

Lilja Björk Hermannsdóttir

Actrice en theatermaker

mwp_lilja_headshotSinds 1998 professioneel performer, actrice voor film, theater & televisie, theatermaker en docent. Kernwoorden: Bruggenbouwer, empatisch, uitdagend, denker, verrassend.
Lilja’s werk herken je aan: detail, verfijning, persoonlijkheid en zeggingskracht.

Werk: Actrice (De Fractie, Valentino, Van God los, Feuten), theatersolo ‘Call, Girl', Nationale Balletacademie.

Lilja is vanaf het begin betrokken geweest bij de maakwerkplaats. Samen met Teresa en Dian heeft zij geholpen bij het uitdenken en opzetten van deze workshop. Lilja gaf tot nu toe les bij mwp#1, mwp#3 en mwp#4, en afgelopen zomer bij de eerste editie van mwp junior.

Extra info

Lilja is geboren in IJsland en spreekt 7 talen vloeiend.

Lilja heeft ook haar eigen website  liljabjorkhermannsdottir.com

Extra docenten

In de derde workshop hebben we twee extra verrassingsworkshops georganiseerd; de deelnemers wisten tot het begin van de workshop niet wat ze zouden krijgen. Een workshop over de ontwikkeling van het lichaam in de puberteit door Marcia de Korte , en een workshop popping-locking door Majid Ghadiri.

De deelnemers mochten aan het einde van de week zelf bepalen óf en hoe ze deze workshops in de voorstelling wilden verwerken.